VISUALIA FESTIVAL – RETROSPEKTIVA

VISUALIA FESTIVAL 2013

Održavanje prvoga Visualia Festivala organizirano je s ciljem upoznavanja domaće publike s novim sadržajima te prikazima kako se modernom tehnologijom i kvalitetnom opremom, u kulturnom i umjetničkom aspektu, može iskoristiti kapacitet samoga grada, prikazujući njegove kvalitete i ljepote u najboljem mogućem svjetlu. Za ideju, logističku podršku i realizaciju događaja zaslužni su Jean Sambolec koji je pobrinuo za cjelokupnu animaciju i popratnu glazbu, Igor Brenko iz tvrtke ARA Electronic te organizator i direktor Marko Bolković.

Festivalski prvijenac najprije je predstavljen projekcijom „3D Mapping Forum“ koji se održao 20. ožujka 2013. godine i time je domaćoj publici po prvi puta predstavljen značaj i pojam 3D video mappinga, ali i ljepota audiovizualne umjetnosti. Također, događaj je služio isključivo kao najava za održavanje prvoga festivala svjetlosti u Hrvatskoj. Projekcija „3D Mapping Forum“ napravljena je o vlastitome trošku, sve zahvaljujući entuzijazmu i volji stručnjaka i volontera. Tvrtke koje su na razne načine pomogle u realizaciji projekcije su: ARA Electronic, AudioLab, LENS Media, Prahin INC., Cine Project i tvrtka NEC, a projekt je podržan od Grada Pule te drugih partnera i sponzora.

Festival se održao 20. i 21. kolovoza iste godine, a festivalsku okosnicu činile su projekcije dviju velikih 3D video mappinga održanih u samome centru grada, odnosno svaku je večer predstavljen po jedan video mapping, nakon čega se program nastavio u festivalskom klubu u Domu hrvatskih branitelja. Zbog velikog interesa publike prve festivalske večeri ponovljen je 3D Mapping koji je u ožujku najavljivao festival, dok je drugu večer predstavljen novi rad autora Jeana Samboleca u trajanju od sedam minuta. Također, u sklopu festivala održani su i light performansi, dok su polaznici edukativnih radionica predstavljali svoje umjetničke radove podijeljene na tri tematska područja: dizajn rasvjete, osnove video mappinga te stvaranje i obrada glazbenih elemenata.

VISUALIA FESTIVAL 2014

Drugi po redu festival svojevrsna je nadogradnja i bogatija verzija prvoga festivala, što potvrđuju i partnerstva s velikim institucijama poput Turističke zajednice grada Pule i Arheološkog muzeja Istre koji su prepoznali potencijal pulskog festivala svjetla i stupili uz festivalski razvoj.

Generalni koncept festivalskog programa činili su prezentacijski i edukativni sadržaji obogaćeni s još 6 velikih 3D video mappinga, 10-ak mini mappinga, izložbama, 2 svjetlosne predstave,  edukativnim radionicama, okruglim stolovima i drugim popratnim sadržajima. Festivalski uspjeh potvrđuje i brojka od oko 10.000 posjetitelja.

Festival je održan u dvjema večerima, 2. i 4. svibnja 2014., i svečano je otvoren atraktivnom izložbom pod nazivom “XYZT – Abstract Landscapes” u muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca. Interaktivnu izložbu posebnih svjetlosnih instalacija potpisuju francuski autori Adrien Monot i Claire Bardainne.  

Koncept festivala pratio je dinamiku i raspored gradske šetnje po pulskim trgovima i šetalištima te pješačkim zonama i parkovima, i po tim točkama odvijao se program koji je uključio dinamični performans atraktivnih bubnjara Led Drummers. Program je započeo na Portarati, gdje su posjetiteljima podijeljeni svjetleći prstenovi, nakon čega je uz pratnju bubnjara nastavljen na Forumu uz show performans Lords of Lightning, duo koji se igra s munjama i strujom. Sljedeća lokacija bila je Kandlerova ulica gdje je na zvoniku katedrale prikazan 3D mapping autora Jeana Samboleca i Anie Ladavac. Šetnjom kroz Titov park prezentirane su svjetlosne instalacija autora Visualia Group i Igora Vasiljeva, nakon čega je slijedila svjetlosna predstava i paljenje Svjetlećih divova.

Osvjetljenje dizalica pulskog brodogradilišta „Uljanik“ jedan je od veličanstvenih događaja koji su obilježili drugo izdanje Visualia Festivala. Riječ je o do sada najvećem projektu pulske Turističke zajednice i svjetski poznatog dizajnera rasvjete, Deana Skire, suradnji brodogradilišta “Uljanik” te ostalim partnerima.

Vlastitim iskustvom i s timom stručnjaka osmislio je koncept osvjetljenja kojeg čini sofisticirani sustav daljinskog upravljanja svjetlima i scenografijom. Osam velikih dizalica osvijetljeno je RGB LED reflektorima koje u snazi piksela i okretaja podupire 46 Philips reflektora. Na taj način oni mijenjaju boju i kreiraju specijalne efekte prilagođene posebnim događajima, a mogu proizvesti i do 16 tisuća različitih kombinacija boja.

VISUALIA FESTIVAL 2015

Treće festivalsko izdanje Visualie održalo se u razdoblju od 7. do 9. svibnja 2015. godine, svake večeri od 21:00 – 00:00 sati i tijekom tri dana održavanja festivala zabilježeno je preko 15,000 posjetitelja.

Festivalska događanja održana su na 12 lokacija smještenih unutar glavne gradske jezgre, odnosno na lokacijama: Narodni trg – gradska tržnica, Flanatička ulica, Portarata, Giardini, Danteov trg, Titov park, Valerijin pak,  Kandlerova ulica, Carinski gat, Forum te u vrtu Doma hrvatskih branitelja gdje je bio smješten Festivalski klub. U trećoj godini festivala izloženo je 8 instalacija, tri video mappinga i dvije svjetlosne predstave, a radove su izlagali domaći umjetnici, te umjetnici iz Slovenije, Austrije i Finske. Za razliku od 2014. godine, kada je festivalski program bio predvođen šetnjom posjetitelja, 2015. godine se koncept svodio na trodnevnu postavu svih instalacija koje su svijetlile svake večeri. Time se posjetiteljima omogućilo da bez ograničenja obilaze sve izložene instalacije.

U sklopu multimedijske platforme za edukaciju i razvoj VisuaLab/EduSplash, polaznici radionica VJ and mapping i Ableton Lab imali su priliku pokazati svoje radove, dok su polaznici radionice osnove fotografije sva festivalska događanja zabilježili fotografijom.

Finale festivala zbilo se u pulskoj Areni 9. svibnja 2015 u trajanju od 20:00 – 22:30 sati, gdje je uspješno oboren Guinnessov rekord u kategoriji fotografije s najvećim brojem ljudi formiranih u obliku svjetlećeg znaka. U rekordu je sudjelovalo 4,013 posjetitelja. Nakon prikupljenih dokaznih materijala i provedene procedure od strane GWR tima, Pula je službeno dobila titulu nositelja rekorda u “Largest torchlit image formed by people” kategoriji.  

VISUALIA FESTIVAL 2016

Festivalski program Visualie 2016. počeo je otvorenjem interaktivne izložbe „Storywood“ domaćih autora Vibora Juhasa i Manuela Šumberca, u muzejskogalerijskom prostoru Sveta Srca. Festival je održan u tri festivalske večeri od 21.00 do 00.00 sati u razdoblju od 12. do 14. svibnja 2016. godine. Sveukupno, u tri dana je festival posjetilo preko 10.000 posjetitelja.

Četvrta godina zaredom zadržava generalni festivalski koncept programa kojim je većinu instalacija izloženo u sva tri festivalska dana. Pored konceptualnog približavanja velikim europskim i svjetskim festivalima svjetla,  posjetiteljima se omogućilo da u sva tri dana obilaze instalacije koje su im najdraže. Sveukupno bilo je 12 festivalskih lokacija, raspoređenih u krugu stare gradske jezgre. Poseban razvoj i rad Visualie Festivala naglašava internacionalna suradnja s drugim festivalima svjetla i transnacionalni program Spectrum u sklopu kojega je na festivalu postavljeno preko 20 instalacija domaćih i stranih umjetnika iz Portugala, Francuske, Mađarske, Poljske, Slovenije i Austrije.

Kao i prethodne, u 2016. godini je također održan dvosatni prijenos uživo tijekom prve festivalske večeri, a realiziran je zahvaljujući tvrtki MedVid Produkcija. Prijenos su vodili: Jonathan Scratchley iz Velike Britanije te nacionalna voditeljica Ivana Ujčić. Time je festival bio dostupan domaćim i stranim korisnicima, a snimljena emisija od preko dva sata dostupna je na kanalu YouTube.

Također, u sklopu Multimedijske platforme za edukaciju i razvoj VisuaLab/EduSplash, polaznici radionica VJ and mapping i Ableton Lab imali su priliku pokazati svoje radove, dok su polaznici radionice  Osnove fotografije, sva tri festivalska dana zabilježili fotografijom.

VISUALIA FESTIVAL 2017

VISUALIA FESTIVAL 2018