VISUALIA FESTIVAL

Visualia Festival kulturna je manifestacija i redovni dio cjelogodišnjega kulturnog programa zajednice koji je osmislila i koji provodi udruga Sonitus.

Inovativnost koju nude nove tehnologije prerasta u svjetski poznate trendove i vrlo su cijenjen proizvod na svjetskom tržištu. Tehnologijom nastaju nove ideje, a njome i potreba za dokazivanjem u društvu. U tim uvjetima nastao je spoj članova udruge Sonitus i lokalnih umjetnika čije su zajedničke preferencije usmjerene na audiovizualnu umjetnost i na radove koji objedinjuju svjetlo, zvuk i video. Vođeni činjenicom da u Hrvatskoj ne postoji nijedan festival sličnih sadržaja, udruga je došla na ideju organizirati i realizirati festival svjetla pod nazivom Visualia Festival koji je već od prve godine zaprimio izvanredne rezultate i pozitivne komentare.

Festival je svoju tradiciju započeo kao održivo prezentiranje modernih radova na području audiovizualne umjetnosti kojima je cilj izbrisati granice između povijesnih i modernih dostignuća te prikazati rezultate takve fuzije kroz drugačije okvire koji će posjetiteljima pružiti nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Potencijal i uspješnost Visualie doveli su do razvoja suradnje i partnerstva s Turističkom zajednicom grada Pule i Arheološkim muzejom Istre, kao i s drugim udrugama i organizacijama na lokalnoj i međunarodnoj razini. Time je Festival ojačao svoju poslovnu strategiju koju održava i danas.

Program Visualia predvode glavni ciljevi usmjereni na ulaganje i istraživanje novih medija i moderne tehnologije organiziranjem akcija, manifestacija, edukacija i ostalih aktivnosti; stvaranje vlastite umjetničke produkcije temeljene na rezultatima istraživanja te distribucija koja služi promicanju audiovizualnih, vizualnih i izvedbenih umjetnosti te stvaranju novih kulturnih trendova.

 

UMJETNIČKI DIREKTOR

 

Marko Bolković rođen je 1985. godine. Završio je osnovnu školu i srednju tehničku školu, smjer elektrotehničar, u Puli, a obrazovanje nastavlja u Ljubljani na SAE Institutu, gdje je 2007. diplomirao za inženjera zvuka. Interes za audiovizualnu umjetnost pokazuje još od trinaeste godine, kada postaje član kazališta Dr. INAT gdje je radio kao asistent rasvjete i zvuka. Ondašnji kazališni uspjeh bilježi nagrađivana predstava Prolaz iz 2000. godine, za koju je Marko odradio svoj prvi dizajn rasvjete. U istom razdoblju je radio kao majstor rasvjete za predstavu u Zagrebu, a 2001. godine je slijedio i prvi inozemni angažman za predstavu u Monacu gdje je radio kao majstor rasvjete i tona. Time je sa samo 16 godina bio najmlađi svjetlosni dizajner u Hrvatskoj. Svoj doprinos kazalištu Dr. INAT daje još u predstavama Krugovi i plesnom predstavom Plavi petak gdje je radio kao glavni dizajner rasvjete i sa kojima je gostovao u preko 25 zemalja diljem svijeta. Paralelno postaje vanjski suradnik INK – Gradskog kazališta Pula na mjestu asistenta rasvjete. Kao majstor rasvjete i tona odradio je preko 100 predstava, 40-ak koncerata te nekoliko glazbenih spotova i filmova. Dizajnirao je i postavljao 50-ak dizajna rasvjete interijera i eksterijera te svjetlosnih performansa na različitim festivalima i manifestacijama, a na nekima od njih je radio i kao glavni voditelj tehnike.

 

Ljubav prema glazbi kombinira aktivnostima u studiju Partyzan i suradnji s inženjerom zvuka Ivom Lorencinom i poznatim hrvatskim producentom Edijem Cukerićem. Danas, kao jedan od suvlasnika, studio koristi primarno u edukativne svrhe, radionice, ali  i za druge projekte.

Krajem 2008. godine osniva Udrugu Sonitus koja se bavi audiovizualnom umjetnošću i osmišljava ponudu besplatnih radionica i predavanja za mlade čiji su interesi u krugu audiovizualnih umjetnosti, novih tehnologija, dizajna zvuka i svjetla. 2013. godine pokrenuo je vlastiti projekt Visualia Festival, prvi festival svjetla, novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti u Hrvatskoj, čijim je radom zadobio ogroman broj festivalske publike. Osim festivala također vodi i djeluje unutar Visualie Group – umjetničkog kolektiva koji radi na 3D mappinzima, svjetlosnim i interaktivnim instalacijama.

Marko trenutno djeluje kao predsjednik Udruge Sonitus, a također je i umjetnički direktor i glavni organizator Visualia Festivala. Uz to još vodi kreativni kolektiv umjetnika i članova Visualia Group, i to je njegova primarna aktivnost. U osnovi još radi kao tehnički direktor na različitim kazališnim i novo medijskim festivalima. Također je autor mnogih instalacija i radova, a njegov je rad prezentiran na festivalima u Hrvatskoj i diljem Europe. Marko je oženjen i ima dvije kćeri.