2D&3D VIDEO MAPPING

Kao nova umjetnička forma, mapiranje se oslanja na razvoj novih tehnologija koje omogućuju projekciju na gotovo svakoj površini, objektu ili osobi. Cilj je transformirati statične površine u interaktivni, izobličeni 3D prikaz i projektiranjem složenih 3D struktura, boja, objekata, animacija i glazbe postići učinak koji će utjecati na percepciju i iskustvo gledatelja.
Kako bi se to postiglo, potreban je poseban i skup program, dok viša kvaliteta i konceptualne projekcije zahtijevaju do četiri mjeseca svakodnevnog kreativnog rada.
Prvo javno mapiranje održano je u Puli 20. ožujka 2013. godine, a najavljeno je prvo izdanje festivala Visualia u kolovozu iste godine. Domaća je publika po prvi put predstavljena konceptu i značenju 3D video mappinga, ali i ljepoti audiovizualne umjetnosti. Projekcijski 3D Mapping Forum realiziran je po vlastitom trošku, a sve zahvaljujući entuzijazmu i volji stručnjaka i volontera. U realizaciji pomogle su nam sljedeće tvrtke: ARA Electronic, AudioLab, LENS Media, Prahin INC., Cine Project i NEC. Grad Pula i drugi partneri i sponzori podržali su projekt.
3D Mapping Forum djelo je umjetnika Jean Samboleca.
U međuvremenu, Festival je započeo suradnju s lokalnim 3D umjetnicima i video animatorima kako bi predstavio nekoliko djela Mapping videa na različitim lokacijama.

 

Jean Sambolec

3D umjetnik s dugogodišnjim iskustvom u 3D vizualizaciji, dizajnu i animaciji te dugogodišnji član Udruge Sonitus. Digitalne umjetnosti i strast za grafičkim dizajnom otkrio je devedesetih godina i odlučio se aktivno uključiti u 3D vizualizaciju, 3D modeliranje, animaciju, elektronsku glazbu i zvučne efekte te ponovno otkrio fotografiju. Sam je stvorio više od 70 manjih projekata i više od dvadeset 3D animacija, od kojih su neki bili dio i Pula Film Festivala. Osvojio je prvu nagradu za koncept “Mobilni telefoni budućnosti” hrvatskog dizajnerskog portala Mi3dot. Godine 2014., četvrtim mappingom Transiency, sudjelovao je u projektu „Multimedija i interaktivne tehnologije za promicanje kulturne i prirodne baštine“ u španjolskoj Gironi i osvojio prvu nagradu. Njegov drugi 3D rad pod nazivom Phaneron 11, apstraktna priča o geometriji u prostoru i vremenu proizvedenoj u crno-bijeloj tehnici, stvoren je za prvi Visualia festival 2013. godine. Za Festival Visualia 2014. godine, u suradnji s Aniom Ladavac, prati strukturu zvonika katedrale u Puli. Phaneron 11, 2018. godine, dobio je naslijednika imena Phaneron 22, a Sambolec je, i tim radom, publiku ostavio bez daha.

 

Saša Đuračić a.k.a Undertoon – Podzemlje

Sašino animirano putovanje započelo je 2007. prvenstveno kao hobi, ali već 2009. godine osnovao je Undertoon – vlastitu samostalnu produkciju animiranih filmova koji su proizveli mnoge kratke crne animirane filmove. Godine 2010. snimio je svoj prvi glazbeni spot za pjesmu Nelson iz benda Hesus Attor iz Rijeke, Hrvatska. Odmah nakon toga dolazile su ponude i iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja. Od tada radi animirane glazbene spotove za domaće i međunarodne izvođače. Također se bavi izradom animiranih dodataka za razne kampanje, događaje i komercijalne svrhe. Njegov je video prikazan u Puli (Festival Visualia), Novigradu (Lunasa Party), Motovunu (Dani Veli Jože), Umagu (Božićno mapiranje), Zagrebu (Bijele noći) u Japanu (Minatopika 1 minutna projekcija).
Njegova dva djela Mappingtoon i D-Stroy predstavljena su na trećem i četvrtom izdanju Visualia festivala.
Mappingtoon je video mapiranje koje koristi elemente nadrealizma i putuje kroz različite dimenzije prostora, dok D-Stroy slijedi super-heroja D-Stroya koji putuje kroz različite dimenzije kako bi zaštitio Zemlju od štete vanzemaljaca.

 

Nenad Kraljić – VACUUM studio

Profesionalno se bavi 3D vizualizacijom i animacijom više od deset godina. Trenutno se više bavi razvojem vizualizacije u arhitekturi i dizajnu interijera, ali povremeno stvara video projekte koji kombiniraju 3D, animaciju i pokretnu grafiku. Ljubitelj specijalnog efekta i 3D animacije sa stupnjem industrijskog dizajna. Već u srednjoj školi počeo je pokazivati zanimanje za softver i stvaranje vlastite 3D umjetnosti, dok je u svojim studentskim godinama svoju 3D strast donio profesionalnim razinama. Aktivan je u Puli od 2008. godine kada je osnovao vlastiti VACUUM Studio..

3D Mapping MULTIVERSE

Vizualno atraktivne sekvence u skladu s aktualnim tehničkim mogućnostima u području 3D animacije. Ovo mapiranje predstavlja živopisnu kakofoniju slike i zvuka koji, iako bez prethodno postavljene tematske linije, nudi skup vizualnih stimulacija koje privlače pozornost od slijeda do niza s elementom iznenađenja. Teme su brojne i raznovrsne, od pozivanja na SF filmove i apstraktne vizualne teme do antičkih korijena mjesta projekcije.