VISUALIA GROUP

Visualia Group neformalno je umjetničko udruženje i djeluje od 2013. godine u sklopu Udruge Sonitus.

Kreativni kolektiv okuplja programere, dizajnere rasvjete, multimedijalne umjetnike i trenutno broji desetak članova koji se, ovisno o zadatku, formiraju u skupine. Vođeni idejama i ljubavi prema novoj tehnologiji, članovi grupe redovito provode tehnološka eksperimentiranja i osmišljavaju svjetlosne instalacije. Njihov rad svodi se na spoj moderne tehnologije i vizualne umjetnosti, a prikazuju ga kroz 3D mapping, dizajn rasvjete, interaktivne i LED instalacije i slično.

Kvaliteta umjetničkih radova i potreba za dokazivanjem navodi na međunarodnu suradnju i partnerstva koja potiču umjetnike na izlaganje svojih radova na drugim inozemnim festivalima svjetla. Također, umjetnici Visualie Group svoje radove redovito prezentiraju na Visualia festivalu, ali i na drugim kulturnim događanjima i manifestacijama grada Pule i šire.

Voditelj i koordinator kolektiva je Marko Bolković, a članovi i umjetnici su: Jean Sambolec, Zoran Licul, Mia Petrić, Igor Vasiljev, Daniel Horvat, Iva Milaković, Igor Malić, Linda Markušić, , Matija Hlatkij, Nikola Miletić i pridruženi članovi.

 

INTERNACIONALNE SURADNJE

Međunarodni uspjesi i nagrade radova Visualie Group proizlaze iz redovitih gostovanja na europskim i svjetskim festivalima svjetla i novih tehnologija. Zahvaljujući međunarodnom projektu Spectrum 2016: “Transnational Light” te suradnji s partnerskim festivalima svjetla omogućena je i razmjena umjetnika te prezentacija njihovih radova.

Izvanredan uspjeh bilježi interaktivna instalacija “Magic Garden” koja je do sada izložena na europskim festivalima Bella Skyway (Torun, Poljska), Lumina Festivalu (Cascais, Portugal) te još u francuskom gradu Feyzinu ususret festivalu Fête des Lumières u Lyonu, jednom od najstarijih i najznačajnijih festivala svjetla u svijetu. Također, u sklopu festivala Svetlobna Gverila (Ljubljana, Slovenija) održana je i radionica za djecu pod nazivom “Magic Mushroom. Kolektiv je imao prilike gostovati i prezentirati svoje radove na talijanskom festivalu svjetla LIFE – Alberobello Light Festivalu.

Pored svjetlosnih instalacija uspjeh bilježe i projekcije 3D Mapping. Projekcija “Transcendence” autora Jeana Samboleca sudjelovala je na međunarodnom Mapping Festivalu u Gironi, a 3D projekcija u nazivu “Why Not” pulskoga umjetnika Saše Đuračića – Undertoona izborila je finale na natječaju “1 Minute Projection Mapping 2016.” u Japanu. Od ukupno 79 prijavljenih radova iz 25 zemalja svijeta, “Why Not” je s ostalim finalistima projiciran na tamošnjem Festivalu Minatopika 2016.