PREKIDAČ

Projekt „Prekidač“ realiziran je u sklopu kampanje Pula + 2020 – Europska prijestolnica kulture i finalnog natjecanja za prestižnu kulturnu titulu. Nesvakidašnja svjetlosna instalacija izvedena je na zgradi pred mnogobrojnim posjetiteljima okupljenima u pulskom naselju Veruda.
Riječ je o jedinstvenoj i originalnoj instalaciji koja je provedena analognim svjetlom i za čiju je ideju i koncept zaslužan Marko Bolković, umjetnik i direktor Festivala Visualia. Za razliku od 3D mappinga koji se projicira na građevinskim površinama i zahtijeva skupocjenu opremu i tehnologiju, projekt „Prekidač“ zahtijevao je više ljudskoga angažmana sa svih uključenih strana. Riječ je o velikoj suradnji i zalaganju organizatora, pristanku stanara zgrade i angažmanu mnogobrojnih volontera koji su se zajedničkim snagama okušali u izazovima analogne tehnologije.

 

Paljenjem i gašenjem svijetla u stanovima zgrade u ulici Trga kralja Tomislava ispisana su slova i brojevi „PULA+2020“ nakon čije je uspješne realizacije na pročelju zgrade zaigran i tetris, legendarna kompjuterska igrica svih generacija koja je inspirirala i autore instalacije. Paljenjem i gašenjem svjetla unutar stanova na zgradi su nastali oblici koji se spuštaju i igraju igru, a time je fascinantna i precizno koncipirana ideja provedena u djelo uz oduševljenje mnogobrojne publike.
Ova interaktivna instalacija produkt je i dokaz kvalitete i inovativnosti koju je moguće provesti u svakodnevnim okolnostima i bez pomoći koju nude nove tehnologije. Projekt potpisuje produkcija VisuaLab/EduSplash i polaznici multimedijske platforme za edukaciju i razvoj, Visualia Group te Visualia Festival. Također, od neizmjerne je važnosti bila suradnja i uključivanje stanara koji su omogućili da se ovakva zabavna ideja sprovede u djelo.

Artist: Marko Bolković, director of Festival Visualia and Visualia Group
Video: MedVid Production, Pula
Sound: Marko Grbac Knapić – “M.G.K.”
Production: VisuaLab/EduSplash – Multimedia platform for education and development

 

 

GUINNESOVA KNJIGA REKORDA – ARENA LIGHT POSTCARD

fotografija najvećega ljudskog svjetlosnog znaka

Treća edicija programa Festivala Visualia pamtljiva je i po obaranju svjetskoga rekorda koji je službeno priznat 23. srpnja 2015. godine, a događaj se održavao u sklopu treće večeri festivalskoga programa 9. svibnja iste godine.
Arena Light Postcard naziv je događaja kojim se oborio svjetski rekord u kategoriji fotografije s najvećim brojem ljudi u formaciji svjetlosnoga znaka. Time je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda. Službeni rekord broji 4013 posjetitelja koji su stajali u Areni na predviđenim mjestima i u zraku držali svoju LED svjetlosnu lampicu. Iz ptičje je perspektive LED svjetlosnim lampicama ispisano pula + istria.

 

Riječ je o projektu koji je zahtijevao mnogo truda, volje i organizacije. Uključivao je sudjelovanje velikoga broja posjetitelja festivala, turista i volontera. Iz druge perspektive riječ je o velikom zajedništvu i slogi i zbog toga se svim sudionicima pripisuje najveći dio zasluga. U organizaciji je sudjelovalo 97 volontera, a projekt je podržan i organiziran u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, Turističkom zajednicom Pula i Udrugom Sonitus.